Foredrag

Rune Johansen

Rune Johansen er oppvokst i Bodø, men bor nå i Steigen, Han debuterte som fotograf på Høstutstillingen i 1990 og har senere vært representert ved en rekke utstillinger nasjonalt og internasjonalt. I 2004 ble Rune Johansen tildelt Statens garantiinntekt for kunstnere. Samme år debuterte han som forfatter med boken Hiv mannskjiten. Han har senere gitt ut flere andre bøker.

Rune Johansen ble tildelt Fotografiprisen, Norges Fotografforbunds hederspris, i 2011. 

Hans siste bok, er «Mine siste bilder». 

Denne lille boken er et etterfølgende apropos, et appendiks av boken Photographs 1991-2014 der Rune gjennom tekst og bilder deler sin egen fotohistorie. Inspirert av fotoalbumets korthugde øyeblikksform gir Mine siste bilder et humoristisk skråblikk på tilværelsen, foruten et tilbakeblikk på livet med fotografiet som lidenskap og Hasselbladen som følgesvenn.


Sondre K. Jensen

Sondre K. Jensen er en prisvinnende filmskaper fra Bodø, som startet å lage film allerede som 13 åring. Arbeidet til Sondre har blitt vist nasjonalt og internasjonalt på nett, kino og på filmfestivaler. Han er daglig leder i KnustKamera og Akt Produksjon, og jobber nå med dramadokumentaren Heroinbyen. 

Filmskaper Sondre K. Jensen tar oss gjennom Bodøs undergrunn med sitt nyeste dramadokumentar-prosjekt Heroinbyen, om da det kom inn konteinerlass med opiumsvalmuer fra Nederland til Bodø over flere år på tidlig 90-tallet, og som ble solgt lovlig over disk, men som inneholdt narkotiske stoffer. 

I dette foredraget vil Sondre dele sin lidenskap for filmskaping og motivere til å utforske historiefortelling gjennom filmmediet. 


Vebjørn Karlsen

Vebjørn Karlsen begynte å fotografere i det våte element i 1976. Selv om det ble diverse oppdrag for BBC og NRK, «fast» freelance fotograf og skribent for bladet Dykking i årevis, leverandør av undervannsbilder til pressen, bøker, og forskning, så forble dette kun på hobbybasis. Ble en trofast Nikon-bruker, dette fordi de første undervannshusene som kom var til Nikon. I dag tar han vann over hodet med en Nikon D-800.

Foto: Borghild Viem

Rett utenfor vinduet til Saltstraumen Hotel er det et fenomen som kalles en malstrøm, det er ikke så mange av dem i verden, og Saltstraumen har et rykte om å være verdens sterkeste. Dette ble ett av de tre første marine verneområdene i Norge i 2013. Vi skal besøke dette litt spesielle stykke hav, et område om er vernet fordi det er hjemmet til sårbar og unik natur,


Tobias Gjerde

«Jeg heter Tobias Gjerde og er en 20 år gammel naturfotograf. Så lenge jeg kan huske har jeg oppsøkt naturen så ofte som mulig – med kameraet ved min side. Jeg synes det er vel så spennende å oppdage originale og kreative måter å fotografere vanligere dyrearter, som det er å oppleve mer sky og uvanlige arter i søkeren. Gjennom bildene mine ønsker jeg å forevige og dele naturopplevelser, fange naturens ubeskrivelige skjønnhet, samt belyse viktigheten av å ivareta det siste vi har av sann villmark.»

«I dette foredraget forteller jeg om noen av fotoprosjektene og turene mine fra Finnmarks
øde vidder, bortgjemte strender og dype skoger, i tillegg til å snakke om hvordan en tjeneste
som fotograf for forsvaret har hjulpet meg som naturfotograf, og vice versa.

På sesjon i 2022 fikk jeg høre at Garnisonen i Sør-Varanger hadde én ledig plass igjen. En
fysisk krevende tjeneste langs Russergrensa med andre motiverte soldater hørtes
appellerende ut, så jeg takket ja. Lite visste jeg at jeg skulle forelske meg i den magiske
naturen, den unike faunaen og det øde landskapet som Finnmark har å by på.

Opprinnelig hadde jeg sett for meg at 12 måneders førstegangstjeneste ville bli et år med
pause fra foto. Til min positive overraskelse, ble året det stikk motsatte! Jeg ble nemlig
utnevnt til stillingen som fotograf for bataljonen, og avtjente mesteparten av tjenesten min
med Canon 5D IV istedenfor HK-416. I tillegg utnyttet jeg permisjonene mine flittig til å
oppleve og fotografere mest mulig av den lokale naturen.

Jeg ønsker å ta dere med på tur ut i Varanger – på øvelse og på permisjon – for å vise hva det var som fikk meg hekta på Finnmark, og fortelle om noen av mine høydepunkter fra de siste 12 månedene.»


Ida Fiva Bech

Ida Fiva Bech ble født i Bodø i 1974. Hun er lærerutdannet og har jobbet som lærer i mange år. Mens hun studerte, hadde hun et semester i Tacoma, Seattle, hvor hun studerte blant annet moderne kunst. I sin grad følte hun mest interesse for kunsthistorie og kunst og håndverk. I 2004 startet interessen for fotografering og deltok på sin første workshop. Gjennom årene har hun deltatt på flere workshops for å lære mer og bli inspirert. Fotograferingen hennes startet med en interesse for portretter, men hun jobber nå i fineart-sjangeren både i portretter og kunstfotografering. Arbeidene hennes kretser rundt temaer om natur og menneskelig natur, og elsker å jobbe med metaforer som kan tolkes begge veier. Hun har en historie i bildene sine, men den er ofte åpen for å være ulike historier, avhengig av betrakteren.
Hun jobber som lærer i Bodø, og har undervist både voksne og ungdommer. Hun har også undervist i fotografi, Foto2024, et prosjekt for den europeiske hovedstaden Bodø 2024. 

Finalist i Lens Culture Black & White Photography, 2021

Vinner i London International Creative Competition, best in shoot non-professional, 2023

Om foredraget 

«Å finne sin stemme»

Her snakker Ida om veien for å finne sin stemme i mylderet av valg og muligheter man har innenfor fotografiet. Hun forteller om sin prosess fra idé til ferdig bilde, og hva som har inspirert henne i sitt arbeid.